Ştiri
Click pentru a mări fotografia
Un răspuns prietenesc lui Gică Craioveanu
Publicat pe 27 noiembrie 2013, 18:22

Nu mă adresez acum fostului mare fotbalist al Universităţii Craiova, ci directorului de imagine care sînteţi la clona CSU Craiova, o echipă inventată de Mircea Sandu, în complicitate cu autorităţile locale din Craiova, a cărei misiune nu era nicidecum performanţa sportului din Oltenia, ci doar distrugerea mitului care a fost şi va rămîne Universitatea Craiova!

Aşadar, ca de la director de imagine la director de imagine, vreau să vă fac să înţelegeţi de ce sînteţi acum nevoit să fiţi trist, văzînd că suporterii de acasă vă înjură.

Nu sînteţi primul şi, cu siguranţă, nu veţi fi nici ultimul om care vede pe pielea lui cum este percepută în opinia publică TRĂDAREA. În DEX, „a trăda” înseamnă, domnule Craioveanu, „a înşela în mod voit şi perfid încrederea cuiva, a pactiza cu duşmanul”! Vedeţi, asta nu are legătură cu tibiile rupte patru ani pe „Ion Oblemenco”, ci cu atitudinea faţă de încrederea pe care suporterii o aveau în dumneavoastră, ca fotbalist care s-a bucurat de ovaţiile celor 30.000 de spectatori prezenţi pe stadion la meciurile de fotbal ale Universităţii Craiova!

Pentru picioarele rupte pe teren, aţi primit o binemeritată răsplată şi aţi fi putut rămîne un idol în minţile multor tineri care doreau să vă calce pe urme. Dumneavoastră, domnule Craioveanu, „le-aţi înşelat încrederea”, cum zice DEX-ul! I-aţi făcut să creadă că trebuie să renunţe la Universitatea Craiova pentru o clonă inventată tocmai de duşmanii ei!

Poate că dumneavoastră, domnule Craioveanu, nu vă pricepeţi la astfel de subtilităţi de limbaj, însă, sînt convins că, în forul dumneavoastră interior, aţi înţeles foarte bine de ce v-au înjurat acum cei 20.000 de craioveni (vedeţi, şi ei sînt Craioveni!) la meciul de sîmbăta trecută!

De fapt, nu pe fotbalistul Craioveanu l-au înjurat, ci pe acela care, folosindu-se de trecutul său, a legitimat un prezent scabros, murdar şi perfid. Oamenii care iubesc Universitatea Craiova aşteptau de la dumneavoastră altă reacţie, care să le dea puterea să rămînă lîngă adevărată echipă Universitatea Craiova, oricît de greu ar fi acest moment, iar dumneavoastră i-aţi îndemnat s-o părăsească! Ăsta este adevăratul motiv pentru care aţi fost înjurat!

Înţelegeţi măcar acum, în ceasul al 12-lea, că nu aveţi dreptul să vă fie lehamite de atitudinea suporterilor, ci de proasta dumneavostră alegere, aceea de a veni alături de trădătorii tradiţionali ai Universităţii Craiova!

Într-un exces de inteligenţă, aţi încercat în articolul dumneavostră să ne învăţaţi ce înseamnă „oltenismul”, pe care, cu o trufie surprinzătoare, îl reduceţi tot la recompensele pe care zecile de mii de suporteri ar trebui să vi le dea la infinit, indiferent dacă voi, foştii fotbalişti, mai sînteţi cu sufletul alături de Universitatea Craiova sau împotriva ei! În acest sens, spuneţi, fără să vă daţi seama de ridicol: „Esenţa noastră de olteni presupune să ne mândrim cu cei care ne-au adus glorie, cei datorită cărora se vorbeşte despre noi în locuri în care altfel nu s-ar fi vorbit”.

Ce vorbeşti, domnule Craioveanu, asta înseamnă să fii oltean? Păi, din acest punct de vedere, dumneavoastră mai sînteţi oltean?

Adică Oltenia trebuie să se întrebe ce ai făcut dumneata pentru ea sau dumneata trebuie să te întrebi ce a făcut ea pentru tine şi ce ai fi fost dacă nu ţi-ar fi oferit oportunitatea s-o reprezinţi?

În textul dumneavoastră, pe care, mai mult ca sigur, îl veţi regrata cîndva, vorbiţi de noii suporteri ca şi cum v-ar fi cu ceva inferiori, fără să înţelegeţi (pentru asta, e drept, mai e nevoie şi de altceva decît să dai cu piciorul în minge!) că tradiţia nu se poate păstra decît predînd ştafeta unor „puşti” care vin după noi. Nu insist, doar vă avertizez că greşiţi profund din cauza unei trufii păcătoase ce vă face să vă credeţi a fi altceva decît sînteţi cu adevărat, adică un fost fotbalist.

Spuneţi, în acelaşi text, că îi respectaţi profund pe Balaci şi pe Ţicleanu, însă nu înţelegeţi de ce rămîn alături de cei 20.000 de oameni care v-au înjurat sîmbătă! Dacă aş fi ca dumneavoastră, adică un om care se vede doar pe sine, v-aş spune fără ezitare că aveţi obrazul gros! Nu vă spun, însă, pentru că mai am speranţa că veţi înţelege măcar acum că, dacă vreţi să fiţi respectat, trebuie să învăţaţi lecţia umilinţei de a-i respecta pe ceilalţi, altfel vă veţi întreba inutil cine sînteţi!

Vă spun cu prietenie că Balaci şi Ţicleanu vă sînt superiori din toate punctele de vedere, fie din trecut, fie din prezent.

Cu Balaci am fost alături în sălile Curţii de Apel Bucureşti şi l-am văzut acolo pentru a apăra Universitatea Craiova! El, cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, era acolo pentru ca toată lumea să vadă că Universitatea Craiova, echipa lui Ilie Balaci, nu poate fi umilită de Mircea Sandu sau Dumitru Dragomir! Dumneavoastră unde eraţi atunci?Şi, reţineţi!, Balaci a fost izgonit cîndva din Craiova, luîndu-i-se şi apartamentul în care locuia! El, însă, în ciuda resentimentelor faţă de acei neisprăviţi, nu s-a rupt de Universitatea Craiova şi nu a confundat-o cu acele autorităţi care l-au alungat, deşi era cel mai mare fotbalist, nu unul dintre cei care doar şi-au rupt gleznele pe teren!

Ţicleanu, de asemenea, a declarat că pentru el Universiatea Craiova este doar echipa care are leul pe stemă, nu clona inventată de Olguţa Vasilescu şi Mircea Sandu. Dumneavostră, din contră, aţi fugit la prima chemare în braţele clonei! Să vă fie de bine, aş putea să spun, însă văd că vă este cît se poate de rău!

Înţeleg că din galeria de adevăraţi mari jucători ai Universităţii Craiova l-aţi scos pe fostul ei căpitan, adică pe Gică Popescu, dar cred că asta se datorează unor umori personale, care subliniază acelaşi lucru: că totdeauna sînteţi dispus să reduceţi totul la interesul dumneavostră personal, într-un soi de egoism care vă face să turbaţi de ciudă cînd oamenii vă spun că sînteţi un mic TRĂDĂTOR, şi faţă de Balaci, şi faţă de Ţicleanu, şi faţă de (scuzaţi-mă!) Gică Popescu!

Îi întrebaţi, de asemenea, pe suporteri dacă dumneavoastră, Geolgău, Lung, Cămătaru, Tilihoi, Ungureanu nu vreţi binele „acestui brand”. Care „brand”? Clona? Nu aţi înţeles nici acum care este răspunsul craiovenilor? Nu vi l-au strigat cei 20.000 de craioveni la meciul direct dintre Universitatea Craiova şi CSU Craiova?

Vă scriu aceste lucruri pentru că, din textul dumneavoastră patetic, mi-am dat seama că vă este greu să înţelegeţi lucrurile simple care-i fac pe oameni să fie solidari în momente dramatice.

Dumneavoastră sînteţi – cu scuzele de rigoare –incapabil să înţelegeţi lucrurile profunde, cum ar fi, de pildă, SIMBOLUL sau ONOAREA. Nu sînt cuvinte grele şi nici jignitoare, aşa încît vă rog să citiţi cu atenţie ce vă spun. În limbajul bisericesc, „simbol” înseamnă „crez” sau „credinţă”. De el nu te lepezi decît dacă vrei să te înstrăinezi, dacă vrei să fii al nimănui! Eminescu spunea undeva că nu e bine să te atingi de „simboale”, pentru că se vor îndrepta asupra ta puteri ce pot învinge orice armată! De-aia se spune că „simbolul” are o valoare „magică”, uneori chiar „mistică”! Ca să înţelegeţi mai bine, nu poţi niciodată să creezi o clonă a simbolului! Poate să nu-ţi placă, la un moment dat, un lucru, o stare, chiar patria ta, dar asta nu înseamnă că trebuie să pui umărul la distrugerea ei!Cuvîntul „simbol” vine din gr. ó?ěâďëďí, care înseamnă şi sîmbure, deci, imaginaţi-vă cum ar fi să-i treacă prin minte cuiva să pună în locul unui sîmbure de măr un sîmbure de caisă, aşteptînd ca, peste ani, să mănînce mere! Nu încercaţi, că nu se poate!

Să ştiţi că şi cu onoarea este la fel. Ca să simplific, vă spun doar că „onoare” înseamnă şi „cinste”, „mîndrie” sau „demnitate”, cuvinte care, cel puţin aşa lăsaţi impresia în articolul dumneavoastră, vă cam deranjează!

Nu aş vrea să credeţi că aceste rînduri vi le scriu doar pentru că aţi trecut în mod naiv de partea celor care vor ca Universitatea Craiova să nu mai existe, ci pentru că v-am văzut cu doar o săptămînă înainte alături de Adrian Mititelu, vorbind despre alăturarea dumneavoastră la staful Universităţii Craiova. Sincer, m-am bucurat, însă aş vrea să nu mă obligaţi să scriu despre motivele care v-au făcut, în doar cîteva zile, să treceţi în cealaltă barcă. Nu pentru că nu aş putea să vă arăt mecanismul acestui tip de gîndire, ci pentru că v-aş jigni atît de tare, încît gleznele rupte pe teren vi s-ar părea simple zgîrieturi.

În final, vă spun doar că sînteţi la un pas de prăpastia pe care aţi deschis-o între dumneavoastră şi Universitatea Craiova. Eu nu-mi permit să vă spun ce să faceţi şi nici cum ar trebui să gîndiţi. Astea sînt lucruri personale pe care singur trebuie să vi le lămuriţi.

Vă spun doar că zecile de mii de suporteri v-ar aplauda din nou dacă veţi fi în stare să le cereţi scuze. Cu sinceritate, cu smerenie, cu dragoste.

Vă garantez că suporterii v-ar scanda iarăşi numele, aşa cum au făcut-o cîndva, întrucît pentru greşeală există remedii, nu şi pentru dezonoare!

P.S. Şi Ion Oblemenco a fost alungat de la Universitatea Craiova. A suferit şi a murit departe, dar nu i-a trădat pe suporteri, iubind în durere acest simbol care este Universitatea Craiova. Aşa a devenit el însuşi simbolul ei! Dacă aveţi pe obraz o lacrimă de regret, e bine. Dacă nu, PACE!

Ion Spânu, director de imagine la Universitatea Craiova.

Alte informații:
NUME DE LEGENDĂ
MECIURI CELEBRE
Logo Editie Speciala
Cetatea Banilor City
Logo Oltenia 3TV