Ştiri
Click pentru a mări fotografia
A murit Ştefan Andrei – CREATORUL CRAIOVEI MAXIMA
Publicat pe 5 septembrie 2014, 16:39

A încetat din viaţă fostul ministru al afacerilor externe al României din era comunistă.
După spusele unora, acesta a fost unul dintre cei mai valoroşi miniştri de externe ai României moderne.

Născut în satul Livezi, comuna Podari, judeţul Dolj în urmă cu 83 de ani, Ştefan Andrei a fost un mare patriot român, dar mai cu seamă a fost un oltean ataşat extrem de mult de Oltenia, Dolj şi în special Craiova.

Totdeauna s-a mândrit cu locul de unde provine şi a încercat să ajute extrem de mult, cu influenţa politică pe care a deţinut-o, această regiune.

Foarte multe investiţii efectuate de regimul comunist în Craiova şi în împrejurimi în perioada ‘70 - ‘85 s-au făcut şi datorită acestui om care a fost în permanenţă preocupat să pună umărul în a face un bine oltenilor lui.

Însă, cea mai mare realizare a lui Ştefan Andrei este aceea că a făcut din Universitatea Craiova o super echipă în anii ‘80.
Alături de Adrian Păunescu, Ştefan Andrei este fondatorul acestei mari echipe.

El este cel care s-a implicat şi a făcut posibilă crearea acestei echipe pe care a protejat-o, atât în faţa cuplului Ceauşescu, dar mai cu seamă în faţa marilor mahări din acea vreme care apărau interesele lui Dinamo şi Steaua, cluburi departamentale ale securităţii şi armatei.

Personaje care cunosc realitatea  din acea vreme au spus de-a lungul timpului că niciodată nu ar fi existat Craiova Maxima dacă Ştefan Andrei şi Adrian Păunescu nu s-ar fi implicat.
Aceşti oameni au fost cei care au ţinut piept opresiunii mai marilor de la Bucureşti şi au creat pârghiile financiare pe plan local în sensul că toate întreprinderile de la acea vreme din judeţul Dolj, şi nu numai, aveau sarcini clare să sprijine financiar clubul de fotbal Universitatea Craiova.

Aceste pârghii constau în faptul că clubul scotea la vânzare diverse materiale de propagandă şi imagine (fanioane, reviste, programe meciuri, etc) iar directorii întreprinderilor socialiste erau obligaţi să le comercializeze.

Astfel că clubul de fotbal Universitatea Craiova din anii ‘80 era clubul care avea cel mai mare buget din România şi astfel a fost posibilă crearea unei echipe de top cu jucători care erau plătiţi foarte bine pentru acele vremuri.

De asemenea, tot datorită lui Ştefan Andrei jucătorii Universităţii Craiova beneficiau de fel şi fel de aprobări pentru a putea cumpăra peste rând autoturisme şi alte lucruri valoroase pe aceea vreme şi nu în ultimul rând beneficiau de  repartiţii de apartamente, case, etc.

Practic în aceea perioadă sub influenţa lui Ştefan Andrei, toate unităţile de stat lucrau în interesul clubului Universitatea Craiova de la primul secretar al judeţului şi până la ultimul funcţionar, toţi au creat un front comun pentru această echipă.

Căderea din primul eşalon al conducerii de stat şi de partid a RSR în anul 1985 a însemnat totodată şi căderea clubului Universitatea Craiova care ne mai beneficiind de protecţia acestui mare oltean a căzut pradă influenţei securităţii statului, dar şi generalilor care conduceau clubul Steaua şi astfel, cele două grupări Steaua şi Dinamo s-au înfruptat, începând cu anul 1985, fiecare cum au dorit din clubul Universitatea Craiova.

Perioada 1974 – 1984, cea mai frumoasă perioadă din istoria clubului de fotbal Universitatea Craiova, se leagă negreşit şi de implicarea lui Ştefan Andrei.

Astfel, după Ion Oblemenco, Zoltan Crişan, Adrian Păunescu, Costică Ştefănescu  şi Corneliu Stroe, un alt mare personaj legat de Craiova Maxima a trecut în nefiinţă.

Dumnezeu să-l odihnească!

Oltenii nu-l vor uita niciodată.

Alte informații:
NUME DE LEGENDĂ
MECIURI CELEBRE
Logo Editie Speciala
Cetatea Banilor City
Logo Oltenia 3TV