Ştiri
Click pentru a mări fotografia
40 de ani de la primul titlu al Craiovei
Publicat pe 19 iulie 2014, 14:56

Povestea frumoasă şi tristă a Campioanei unei mari iubiri

Era o după-amiază de iunie adumbrită de nori, deloc caldă, o miercuri cu oameni tineri umblînd prin centrul Craiovei în pantaloni evazaţi, mîngîindu-şi perciunii la modă, urcînd şi coborînd din autobuzele în care mirosea a benzină şi a ulei încins. Mai jos de Universitate, imediat după Femina, era locul numit „la chibiţi”. Acolo, în jurul unui chioşc albastru de ziare se adunau, după caz, zeci sau sute de oameni. Acolo sosea, cam pe la zece dimineaţa, cu primul tren din Bucureşti, ziarul Sportul, actuala Gazeta Sporturilor. Aşezaţi rînduiţi la coadă, oamenii îşi luau exemplarul şi-l deschideau febrili, căutînd cronica de la meciul oltenilor şi comentînd totul. Notele jucătorilor, raportul şuturilor, raportul de cornere, chiar şi calificativul de la Trofeul Petschowski.

Atunci, în acea după-amiază noroasă de 19 iunie 1974, n-au fost lîngă chiooşcul albastru de ziare nici zeci, nici sute de oameni. Au fost mii! Cu cîteva sute de aparate de radio portabile, din carcasele cărora răzbăteau vocile emisiunii Fotbal minut cu minut. Titlul se decidea între Craiova, 44 de puncte şi Dinamo, 42. Golaverajul oltenilor era superior cu 7 unităţi. Aşadar, ca să cîştige titlul, Dinamo trebuia să învingă acasă pe FC Argeş, situată pe la mijlocul clasamentului, cu 7 goluri, iar Craiova să piardă la Ploieşti în faţa deja retrogradatei Petrolul.

Transmisia radiofonică a început trist pentru olteni. Din “Ştefan cel Mare”, Ion Ghiţulescu anunţa gol după gol în poarta piteşteană. Nu mult timp după pauză, norma de 7 era îndeplinită, în faţa unui Argeş de-o pasivitate impecabilă. Lîngă Circul de Stat, 8.000 de oameni aşteptau în tribune, cu braţele încrucişate, să marcheze Petrolul. De la Ploieşti, Dan Voicilă transmitea că reduta olteană, intens asediată, rezistă şi iar rezistă. În apărare, locul titularului Victor (Fonfo) Niculescu, indisponibil, fusese luat de crudul Negrilă, care debuta în Divizia A la 19 ani. Boc şi deselnicu făceau minuni. La mijloc juca şi mai tînărul Ilie Balaci, care încă era minor, dar îmbrăcase deja tricoul echipei naţionale în martie, la Paris. Ei doi, Negrilă şi Balaci, aveau să fie punctele de trecere între echipa din 1974, numită melodios “Campioana unei mari iubiri” şi ceea ce avea să se cheme mai apoi “Craiova maxima”.

Într-un tîrziu, cînd afară aproape că se întunecase, Dan Voicilă a anunţat finalul partidei de la Ploieşti. 0-0 şi Ştiinţa era campioană, la 10 ani de la promovarea ei pe prima scenă! Dacă în iunie 2014 se împlinesc 40 de ani de la primul titlu, automat în acelaşi iunie curent se sărbătoreşte o jumătate de veac de la prima promovare.

Miile de oameni din piaţeta cu chioşcul albastru de ziare şi-au îngroşat rîndurile. Capacele de tablă ale berilor Doljana la litru au început să zboare în toate direcţiile. Tîrziu în noapte a sosit şi echipa, jucătorii fiind aclamaţi pe străzile din centru de o mulţime care depăşea media de 40.000 de oameni, aflată etapă de etapă în tribunele “Centralului”.

Dacă vreţi o coincidenţă, două echipe extreme de iubite, care astăzi se confruntă cu mari probleme, Craiova 1974 şi Rapid 1967 au obţinut primul lor titlu din istorie după câte un 0-0 izbăvitor pe terenul Petrolului Ploieşti.

Povestea frumoasă a acelei echipe e, în acelaşi timp, şi o poveste tristă. Dintre cei de atunci, mulţi nu mai sînt, unii dintre ei murind cînd abia trecuseră de vîrsta mijlocie. Manta, Deselnicu, Bălan, Oblemenco sau Strîmbeanu s-au stins, la fel şi antrenorul second Oţet, şi doctorul Frînculescu şi, acum două luni, preşedintele Stroe. Cei rămaşi se vor întîlni la o cîrciumioară din Parcul Romanescu şi vor ciocni o bere în cinstea marii lor performanţe şi în amintirea colegilor.

Sus, de la stinga la dreapta: Constantin Cernaianu (40 de ani, antrenor principal), Nicolae Ivan(32 de ani, mijlocas), Ion Velea (27 fundas), Dragu Badin (27 fundas), Florin Oprea (26, portar), Paul Manta (31, portar), Petre Deselnicu (27, fundas), Iulian Balan (25, atacant),Ion Oblemenco (29, atacant, capitanul echipei), Constantin Otet (33, antrenor secund)

Jos: Ion Pana (21, mijlocas), Victor Niculescu (26, fundas), Nicolae Negrila (20, fundas), Dumitru Marcu (24, extrema), Lucian Strambeanu (28, mijlocas), Ilie Balaci (18, mijlocas), Theodor Taralunga (29, extrema), Ion Nita (27, atacant). Din fotografie lipseste Alexandru Boc (28, fundas)

Sursa – gsp.ro

Alte informații:
NUME DE LEGENDĂ
MECIURI CELEBRE
Logo Editie Speciala
Cetatea Banilor City
Logo Oltenia 3TV